Violul si Codul Penal (pedeapsa in definire)

cuvintegrele 0

Art. 217. – (1) Actul sexual, de orice natura, cu o persoana de sex diferit sau de acelasi sex, prin constrangerea acesteia sau profitand de imposibilitatea ei de a se apara ori de a-si exprima vointa, se pedepseste cu inchisoare stricta de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi daca :
a) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna;
b) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;
c) victima este un membru de familie;
d) victima era un minor care nu implinise varsta de 15 ani;
e) s-a cauzat victimei o vatamare grava a integritatii corporale sau a sanatatii.

(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este detentiunea severa de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi.

(4) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Sanctionarea tentativei
Art. 224. – Tentativa la delictele prevazute in art. 217 alin. (1), art. 218 alin. (1) – (4), art. 220 alin. (1) – (6), art. 221 si art. 222 se pedepseste.

În România au loc anual peste 2500 de violuri. Conform statisticilor Politiei Române un viol are loc la fiecare patru ore. Desi statisticile oficiale indicã o crestere a numãrului de infractiuni de viol, Noul Cod Penal, intrat în vigoare la 1 februarie 2014, prevede pedepse mai blânde pentru autori decât precedentul cod. Actuala lege valideazã ideea conform careia violul e o infractiune minorã si nu descurajeazã producerea unor astfel de fapte abominabile si nici nu asigurã protectia victimei. În aceste conditii nu este o surprizã cã numãrul de dosare legate de abuzurile sexuale a explodat. Într-un clasament nedorit, Iasul si Vasluiul ocupã primele douã locuri, iar în 2014 numãrul de dosare legate de abuzurile sexuale a depãsit de cinci ori media nationalã. Nu mai vorbim de cazul violatorilor din Vãleni, judetul Vaslui, care a ajuns sã mobilizeze o tarã întreagã împotriva celor sapte indivizi care au violat o fatã pânã la lesin, stropind-o cu alcool ca sã se trezeascã si apoi violând-o iar cu bestialitate. “Pânã la momentul depunerii acestui proiect de lege numãrul dosarelor din Vaslui ajunsese la 34, cam cât se înregistreazã într-un judet obisnuit într-un singur an. De fapt numãrul de infractiuni reale comise este mult mai mare decât cele raportate pentru cã victima alege adesea sã nu depunã plângere la politie sau parchet sau procurorii nu formuleazã întotdeauna o acuzatie pentru cã nu întotdeauna existã probele necesare pentru a dovedi afirmatiile victimei. Acest proiect legislativ prevede înãsprirea pedepselor pentru viol având drept obiectiv scãderea numãrului acestor infractiuni si protectia victimelor. Prin acest proiect legislativ pedeapsa pentru viol devine similarã celei pentru crimã”, a precizat deputatul UNPR, dr. Tudor Ciuhodaru.

Leave a Reply